30 DANA ZERO WASTE IZAZOVA

Zero Waste (Nula Otpada)

1. DAN (Istražite o pokretu nula otpada/zero waste na internetu) 
Postoje razni dokumentarci, blogovi, motivirajuća predavanja, i što je najbitnije savjeti poput ovih kako početi. Ako ste iz Hrvatske, BIH, Srbije, Crne Gore, postoji grupa na facebooku pod nazivom ”Nula Otpada” pridružite se jer je već jako puno pitanja odgovorno, a spremno se čeka i vaše jer što vas god zanima mogu vam pomoći (od toga gdje što kupiti, kako nešto napraviti, kako reciklirati, kompostirati, raditi sam svoje proizvode itd.) Također će vam dobro doći da ste okruženi istomišljenicima, barem online. Nula otpada je pokret koji je u porastu diljem svijeta, ali u Hrvatskoj smo još daleko od toga, većina ljudi će se složiti s vama da proizvodimo previše smeća, da ste u pravu, ali neće ništa poduzeti po tom pitanju. Ako se ozbiljno uputite u ovaj način života osjećati ćete se slobodnije i osvještenije ali okolina bi vas mogla frustrirati. Zato, dakle, informirajte se da bi mogli informirati njih, i pridružite se grupama u kojoj se nećete osjećati izolirano. 

​2. DAN (Usvojite naviku da nosite sa sobom bocu od stakla ili nehrđajućeg čelika, mali set pribora za jelo, višekratnu to-go šalicu za kavu ili čaj)
Ako idete na put, ili se duže vozite do posla i imate običaj naručivati hranu, posluživati se kavom iz aparata, kupovati vodu jer ste zaboravili ponijeti sa sobom itd. Sve što trebate je uložiti u navedene proizvode gore, možete dodati i kutiju za ručak. Ne samo da ćete uštedjeti novce, vrijeme, prestati zagađivati okoliš, ujedno ćete jesti zdravije jer si možete spremiti neki ručak u kutiju dan prije, uvijek ćete imati sa sobom vodu, pribor za jelo, i šalicu za kavu, a kafić koji će je napuniti je uvijek negdje u blizini. Sve to stane i u najmanju torbicu ili vrećicu. Dakle pokušajte barem jedan dan nositi svoju hranu i pribor za jelo na posao ili put, ako već kupujete gotovo, zamolite da vam stave u posudu koju ste im vi donijeli.

Picture

Ako ste vješti možete sami sašiti ovakav set i ujedno prenamjeniti stari komad odjeće. Inače možete naručiti u zero waste shopovima, potražite linkove na mom blogu.

3.  DAN (Krenite s kompostiranjem)
U kuhinji pripremite jednu kantu, košaru, limenu kutiju, štogod. 
Kada gulite voće i povrće, bacajte ostatke u tu posudu, napunjenu posudu odnesite do vašeg kompostera i ispraznite. Komposter možete imati u vrtu ili na balkonu, ovisno o mjestu stanovanja. Komposter možete napraviti sami ili možete kupiti jedan, potražite na internetu kako vam više odgovara, naći ćete puno opcija i savjeta u oba slučaja. 
Lako je, nemojte previše komplicirati i zbunjivati se. Gotov kompost možete darovati nekome tko živi na selu, ili nekom OPG-u. Ako ste sretnici i imate svoje nasade možete iskoristiti kompost za svoje domaće voćke ili povrće. Otpadci hrane na smetlištima izazivaju najveći smrad, i stvaraju velike količine plinova jer zatrpani pod zemljom ne mogu strunuti bez kisika i rade velike probleme, ne mora biti tako. 

4. DAN (Reci ne jednokratnim proizvodima kao što su plastične vrećice, slamke, čaše, štapići za uši, zapakirani proizvodi itd.)
Glavna stavka u ovom načinu života je izbjegavanje jednokratnih proizvoda jer su često nepotrebni, kupujemo ih iznova jer su jednokratni te trošimo novce, zagađujemo okoliš bespovratno, podržavamo tvornice koje iskorištavaju ljude koji rade u štetnim uvjetima, zagađujemo vodu, itd. Dakle prvi korak je izbjegavati jednokratne stvari i zamijeniti ih višekratnima, npr. platnene vrećice za voće umjesto plastičnih, nosite staklenu bocu sa sobom pa vam vjerovatno neće trebati plastična čaša, kavu za van uzimajte u svojoj višekratnoj šalici to-go kojih sada ima kupiti svugdje u super izdanjima, štapiće za uši zamjenite papirnatima (DM, Muller), a hranu kupite u rinfuzi. Više o zamjeni jednokratnih proizvoda višekratnima, imate na mom blogu, cijeli post je posvećen tome. 

5. DAN (Kada idete u šetnju kroz prirodu, pokupite smeće)
Ako živite uz obalu i nakon nevremena izađete u šetnju, velika je vjerovatnost da ćete naići na plaže pune plastičnih boca, vrećica, čašica, slamki itd. More nas često podsjeti što je u njemu, mikroplastiku ne možemo uočiti tako lako i malo što možemo učiniti po tom pitanju osim prestati kupovati takva pakiranja, ali ako uočite velike komade otpada, pokupite ih i bacite u najbliži koš za smeće. Isto vrijedi i za šume, prirodne parkove, pa i gradske ulice. Gdje god bili, pokupite barem 5 komada smeća i stavite na pripadajuće mjesto. Svaki korak je važan. Usput, imajte na umu da to smeće nije nužno ostavljeno tu, posebno ono koje dođe iz mora. Smeće koje doma spremimo u vrećice i bacimo ”gdje treba”, gotovo uvijek nađe svoj put nazad u prirodu, prije ili kasnije. Tako da smo svi snosimo odgovornost.

6. DAN (Prenamijenite stari komad odjeće ili namještaja)
Ne morate biti jako vješti da bi iskoristili staru odjeću umjesto da je baciti. Možete je nekome darovati, možete je koristiti za čišćenje ili dati nekome da sašije od toga nešto novo.  Nemojte tako lako baciti ni stari namještaj, jer možete iskoristiti barem jedan dio, npr. Mi smo od vrata ormara na kojima je bilo ogledalo napravili ogledalo za kupaonicu, od starog stolića smo napravili klupicu, od stare karniše stalak za vješalice itd. 
Na internetu ima jako DIY ideja, inspirirajte se. Vjerujte mi, kada jednom krenete, teško se zaustaviti. U svemu ćete vidjeti potencijal, i kada uspijete nešto prenamijeniti imati ćete unikatan komad koji nitko nema. 

7. DAN (Provozajte se biciklom ili prošetajte)
Da, tako je. Jednostavan korak, povežite se s prirodom, sjetite se zašto sve ovo činite.

8. DAN (Kupite platnene torbe, i višekratne vrećice za povrće)
Ja sam svoje vrećice za povrće naručila od žene koja ih je sašila od materijala za zavjese, a sav novac (nekih 50kn za 6 vrećica) je išao za njene bolesne mace. Platnene torbe možda već imate ali niste stekli naviku da ih nosite. Samo ove dvije promjene čine veliku razliku, razmislite koliko toga dolazi u vrećicama i pakiranjima, a zapravo ima svoje prirodno pakiranje, kora od voća i povrća je prirodno pakiranje! Ne treba nam plastična folija preko. Zato kupujte u rinfuzi, u svojim modernim i ekološkim vrećicama. Na mom blogu ima popis zero waste shopova, ako ste se pridružili grupi nula otpada na fejsu, i tamo možete pitati gdje naručiti.

9. DAN (Očistite kuću i postanite svjesni stvari koje kupujete, ono što vam ne treba donirajte i ubuduće promislite prije kupnje)
Kada posegnete za proizvodom da ga kupite, razmislite na trenutak treba li vam doista, kako će vam poslužiti, i želite li podržati tog proizvođača.Razmislite o pakiranju, ako je jednokratno, kako ćete to prenamjeniti u nešto korisno, možete li uopće? Ja od konzervi radim posude za cvijeće, svijeće, kućice za ptice, čašicu za štednju novca, čašicu za četkice za zube, lampione, itd. Sve stvari koje unesete u kuću nekada su bile novac. Razmislite dakle što plaćate svojim novcem, i treba li vam nešto zaista. To se najčešće odnosi na novu odjeću, obuću, namještaj iako nam staro još uvijek služi. Ako samo malo razmislimo često ćemo uštedjeti, usput nećemo zatrpavati dom nepotrebnim stvarima koje nećemo koristiti. 

10. DAN (Zamjenite spužvu za suđe četkom za suđe)
Osim što su meni osobno spužve odvratne na dodir, pogled i pomisao koliko bakterija se unutra nakupilo čak i na onoj koja se koristila manje od 5 puta spužve su ujedno i veliki zagađivač okoliša. Nekada se suđe ribalo četkom i to je bilo sasvim praktično, ne znam kada su se pojavile spužve ali smatram da nam nisu donjele nikakvu revoluciju. Četkom možete doprijeti do uglova koji su teško dohvatljivi spužvom, možete je lakše isprati nakon korištenja, neće upiti prljavštinu u sebe, drvenu dršku možete imati mjesecima, čak i godinama, samo mjenjate glavu četke. (Četka za suđe u mulleru je oko 6kn, a glava je manje) Trajat će vam puno duže od spužve, izgledat će ljepše u kuhinji, neće naškoditi okolišu, vama će olakšati pranje suđa. 

Picture

11. DAN (Kupite drvenu četkicu za zube nakon što se plastična potroši, napravite sami pastu za zube ili kupujte one u metalnoj tubi)
Plastične četkice za zube postale su brojnije u morima od nekih vrsta riba, razlika u cijeni nije velika, četkicu ne kupujete svaki dan pa se može potrošiti više na nju. Drvene četkice su najčešće od bambusa i mogu se kompostirati, jedino je glava četkice ispunjena dlačicama od najlona pa se ona odlaže u otpad s plastikom, također pakiranja ovakvih četkica su od papira i mogu se kompostirati. Paste za zube dolaze u plastičnoj tubi, u kartonskoj kutiji (još jedna nepotrebna kutija), ali pastu možete izraditi sami, postoje čak i tabletice za pranje zuba koje dolaze u staklenci, sastojci su slični kao kod paste, često i manje toksični. Tabletica se malo otopi u ustima i krene se sa četkanjem zuba. Ako sve to nije opcija za vas, pokušajte barem pronaći pastu u metalnoj tubi. Recept za domaću pastu zvuči otprilike ovako: 

  • 150 g gline za unutrašnju upotrebu
  • 2 žlice kalcija ili magnezija u prahu
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 1/4 žličice nerafinirane morske soli
    1/4 žličice sode bikarbone
  • 10 kapi eteričnog ulja peperminta
  • 1/4 žličice stevije u prahu
  • Sve sastojke stavite u staklenu ili plastičnu zdjelu te ih dobro promiješajte i ostavite da miruju oko pola sata. Opet ih dobro promiješajte i presipajte u staklenku koju čuvajte na hlandom i tamnom mjestu. Pasta traje najdulje tri mjeseca.

12. DAN (Umjesto jednokratnih blaznica kojima skidate šminku i čistite lice, koristite višekratne)
Možete sašiti sami, ili dati nekome tko zna. Možete čak naručiti na internetu, ove mekane blaznice spremite u teglicu i koristite kada vam treba, kada ih uprljate opere ih u mašini, i koristite iznova, što je glavna odlika svih višekratnih stvari. Izgledat će super u kupaonici kao dekoracija. 

Picture
Salvage & Stitches


13. DAN (Naučite pakirati poklone u tekstil na Furoshiki način)
Ostavite celofan, najlon, ukrasni papir, osobito šljokice na stranu.
Ovo je još jedan način da iskoristite staru odjeću ili krpu, bilo koji tekstil zapravo.
Ovo je japanski način pakiranja poklona koji će oduševit svakoga, pronađite više o tome na youtubeu i pinterestu. Poklon se zapakira u staru majcu i od rukava napravite mašnicu itd. 

Picture

13. DAN (Kupite vrećicu za pranje rublja koja spriječava da mikroplastika iz tekstila odlazi u vodu – doći će i do vaše čaše, spriječimo to)

Picture

Jednostavno svu robu za pranje ubacite u ovu vrećicu, oprati će se isto, ali mikroplastika će se skupiti na vrećici i možete je maknuti i baciti u smeće, neće se vratiti u vodovod. Najbolje rješenje bi bilo izbjegavati odjeću rađenu od poliestera. 

Picture

14. DAN (Napravite svoje univerzalno sredstvo za čišćenje i prestanite kupovati brojne vrste proizvoda za čišćenje)
Alkoholni ocat i kore citrusa mogu očistiti sve, jedino nisu prikladni za drvene površine.
KLIKNITE OVDJE ZA RECEPTE.

​15. DAN (Napravite sami svoj deodorans)
3 žlice maslinovog ili kokos ulja
2 žlice gustina ili arrowroota
2 žlice sode bikarbona
4 kapljice eteričnog ulja po želji (bitno da nije fototoksično), ako nemate ulje može bez.
*Otopiti ulje (ako je u krutom stanju) i dodati mu sodu, gustin, eterično ulje.
Smjesu je lakše nanjeti pod pazuhe ako ih prethodno malo smočimo vodom jer je smjesa praškasta.

16. DAN (Napravite sami svoju šminku) 
KLIKNITE OVDJE ZA RECEPTE.

17. DAN (Prestanite kupovati šampone u bočicama, posadite sami spužvu za tuširanje!)
Link za post o osobnoj higijeni bez plastike i kemikalija OVDJE.

18. DAN (Vrećice za grickalice nosite sa sobom i tako izbjegnite kupovanje slatkiša u foliji i plastici)

Picture

19. DAN (Zamjenite plastične uloške platnenima, a tampone menstrualnom čašicom)
Link na post o menstruaciji bez toksina i plastike OVDJE.
20. DAN (Ako imate bebu istražite o platnenim pelenama)
Link za post o platnenim pelenama OVDJE.
21. DAN (Probajte steći naviku kupovanja hrane na tržnici ili u rinfuzi)
Podržite lokalne trgovce i kupovanje hrane bez plastičnog otpada, ujedno jedite zdravije. 
Na tržnicu možete ponjeti kolica za kupovinu ili svoje platnene vrećice, a na tržnici možete tražiti jeftiniju cijenu proizvoda što je još jedan plus 😉

22. DAN (Jedite manje životinjskih proizvoda, okušajte se u veganstvu)
Mnogo je razloga zašto veganstvo doprinosi zdravijem okolišu, više o tome možete pročitati na mom blogu u sekciji o veganstvu. Kratko rečeno, uzgajanje stoke traži velike količine pitke vode i zemljišta za saditi prehranu (tom vodom i hranom mogli bi hraniti ljude i smanjiti broj gladnih u svijetu). Mesna i mliječna industrija su najveći zagađivači zraka, više i od svih automobila na svijetu – zbog količine metana koju proizvode krave i zbog velikog broja posječenih šuma da bi dobili polja za sadnju prehrane. Također zbog krvi i ostalog otpada koji redovno završavaju u vodama u blizini farmi. Uostalom 90% životinjskih proizvoda je pakirano u plastici.

23. DAN (Kupujte odjeću samo kada vam treba, probajte second hand ili outlet)
Kao i uvijek, uštedjet ćete novce, imat ćete ljepše složen ormar ako imate manje odjeće, a ono najbitnije jest da nećete podržavati fast fashion dućane koji u velikoj količini zagađuju okoliš i izrabljuju ljude u siromašnim zemljama. Na youtubeu možete pronaći puno dokumentaraca o fast fashion modi, dućanima i njihovim utjecajima na vodu, zrak, i ljude koji rade materijale.

24. DAN (Educirajte druge o zero waste-u)

25. DAN (Slobodno kupujte hranu u staklenkama, a kasnije ih iskoristite za pohranu hrane)

26. DAN (Kataloge dućana prelistajte na internetu, otkažite pretplate koje vam dolaze na adresu) 

27. DAN (Smanjite potrošnju vode)
Tuširajte se 3 puta tjedno što je sasvim dovoljno, kada perete suđe prvo ga izribajte a onda saperite, nemojte držati vodu puštenom ako ju ne koristite (npr. dok četkate zube, ili sapunjate ruke). Ako imate novaca uložite u perilicu za suđe jer štedi vodu, pogotovo na eco programima koje sada ima svaka bolja perilica.

28. DAN (Nemojte kupovati hranu ako još niste potrošili prethodnu, kuhajte onoliko koliko će se pojesti, dakle reducirajte bacanje hrane)

29. DAN (Prošetajte trgovinom i pogledajte sve proizvode zapakirane u plastiku koji nisu morali imati ambalažu, zapitajte se želite li podržavati taj način kupovine i zagađenja okoliša)

30. DAN(Sjetite se da zagađenje okoliša ne uništava samo prirodu, nego i vas same, osobito buduće generacije koje ostaju iza nas, ako nastavimo ovako svijet će biti u borbi za hranu i pitku vodu)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s