PLATNENE PELENE UMJESTO JEDNOKRATNIH? DA!

Zero Waste (Nula Otpada)

Možda mislite da je prva pelena za jednokratnu upotrebu izmišljena kako bi se povećala mobilnost među obiteljima ili zbog praktičnosti, ali to nije bio slučaj.
Jednokratne pelene razvila je Marion Donovan nakon Drugog svjetskog rata zbog nedostatka pamuka. Međutim, majke su ubrzo shvatile praktične svakodnevne prednosti Donovanove pelene iz 1950. Godine (pravokutni plastični pokrov u početku izrađen od zavjesa za tuširanje, preko slojeva papirnatog papira). Od tada su jednokratne pelene prošle kroz mnoge promjene; uključujući više od 1.000 patenata podnesenih u njihovo ime. Danas 90% roditelja koristi upravo jednokratne pelene na žalost mnogih ekoloških aktivista koji smatraju da je zatrpavanje odlagališta s pelenama prešlo sve mjere. Kada spominjemo platnene pelene prva pomisao su vjerovatno naše bake i sve ostale žene prije izuma jednokratnih pelena  kako peru krpe na potocima i bave se stvarima koje danas prepuštamo perilici za rublje ili kanti za smeće. Možete zaboraviti na te misli jer današnje platnene pelene su puno više od krpa, a perilice i sušilice su puno više od klečanja na potoku. 
​​​

Zašto se danas neke mame odlučuju na odbacivanje jednokratnih pelena koje je tako lako baciti u smeće i riješiti problem?
Razloga je mnogo – od štetnosti za okoliš  do štetnosti za djetetovo zdravlje, a jednokratne pelene ne idu u prilog ni uštedi novca nego upravo suprotno, kao i sa svim jednokratnim stvarima koje koristimo i bacamo svakodnevno (dakle kupujemo svako nekoliko dana), novci odlaze u vjetar.

-Praksa dokazuje da se djeca koja nose jednokratne pelene kasnije odviknu od pelena nego dijete koje troši platnene.
-Platnene pelene izrađuju se od prirodnih materijala i korak su naprijed prema zdravijem okolišu, dok se jednokratne sastoje od raznih kancerogenih kemikalija i razgrađuju se otprilike 500 godina.
-Platnene su pelene do 4 puta jeftinije od jednokratnih. Potrošit će te oko 8000 jednokratnih  pelena za djetetova doba pelenaštva, pamučnih bi vam trebalo oko 30-50 komada i mogu se koristiti i za druge naraštaje.
-Platnene se pelene nose sa zaštitnim gaćicama koje propuštaju zrak pa dječja guza dovoljno “diše” i ne pregrijava se kao u plastičnim jednokratnim pelenama. Zaštitnih gaćica bi trebali imati najmanje 2 para.
-Platnene pelene može upotrebljavati više djece, a nakon odlaganja brzo su razgradive.

-Ako dijete nosi platnene pelene, rjeđe procuri mokraća pokraj nožice, a stolica novorođenčadi rjeđe procuri prema leđima.

Što se nalazi u jednokratnim pelenama?

dioksini 
Većina jednokratnih pelena izbjeljeno je s bijelim klorom što rezultira nusproduktom koji se naziva dioksin koji se izlijeva u okoliš i pelene. Prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA), dioksini su među najotrovnijim kemikalijama poznatim znanosti i Epa ih je navela kao visoko kancerogene kemikalije. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, izloženost dioksinima može uzrokovati reakcije kože i promijenjenu funkciju jetre, kao i oštećenje imunološkog sustava, živčanog sustava, endokrinog sustava i reproduktivnih funkcija.

Natrijev poliakrilat
Natrijev polikarbonat je vrlo upijajući kemijski spoj koji se koristi za punjenje mnogih pelena za jednokratnu upotrebu. Sastavljen je od celuloze koja se prerađuje od stabala koja se miješaju s kristalima poliakrilata. Ova kemikalija upija tekućine i stvara površinsku napetost u oblozi pelena kako bi vezala tekućine i spriječila curenje. Natrijev poliakrilat je često vidljiv kao mali kristal na koži beba i smatra se da je povezan s iritacijama kože i respiratornim problemima. Ova kemikalija je uklonjena iz tampona zbog problema sa sindromom toksičnog šoka. Budući da se u pelenama primjenjuje samo posljednja dva desetljeća, još nema istraživanja o dugoročnom učinku natrijevog poliakrilata na zdravlje djece.

Tributil-kositar (TBT)
Mnoge pelene za jednokratnu upotrebu sadrže kemikaliju zvanu tributil-kositar (TBT). Ovaj otrovni zagađivač je izuzetno štetan za vodeni život i uzrokuje endokrine (hormonalne) poremećaje u vodenim organizmima. TBT je onečišćujuća tvar koja se ne razgrađuje, ali ostaje u okolišu i u našem prehrambenom lancu. TBT je također sastojak koji se koristi u biocidima za ubijanje infektivnih organizama. Osim toga, prema istraživanju koje je objavio Američki institut za biološke znanosti, tributil-kositar može potaknuti gene koji potiču rast masnih stanica, uzrokujući pretilost kod ljudi.

Hlapljivi organski spojevi (HOS)
Jednokratne pelene često sadrže kemikalije koje se nazivaju hlapljivi organski spojevi (VOC). To uključuje kemikalije kao što su etilbenzen, toluen, ksilen i dipenten. HOS-i mogu izazvati iritaciju oka, nosa i grla, glavobolje, oštećenje jetre, bubrega i središnjeg živčanog sustava. Neki HOS-i  čak uzrokuju rak kod ljudi.

Ostale kemikalije
Druge kemikalije koje se često koriste u pelenama za jednokratnu upotrebu uključuju boje, mirise, plastiku i naftu. Ljepljive kemikalije se koriste u ljepljivim pločicama za zatvaranje pelena i boja koje se koriste za bojanje i izradu uzoraka i oznaka koje označavaju pelene. Parfemi i mirisi koriste se u nekim pelenama za jednokratnu upotrebu kako bi se maskirao miris.

Platnene pelene se rade većinom od pamuka, bambusa, velura, vune, konoplje i drugih prirodnih materijala. Za razliku od jednokratnih možete birati između više vrsta:

cover – zaštitne gaćice preko pelene
pul – vodonepropusni materijal ali propusta zrak – od njega se prave coveri/zaštitne gaćice

fitted – pelena s ušivenim uloškom, treba zaštitne gaćice
pocket – pelena s džepom, treba zaštitne gaćice
split – pelena s ulošcima pričvršćenim na nju izvana, treba zaštitne gaćice
švedska pelena – krojena pelena koja na kraju ima vezice kojima se učvršćuje preko tetra pelene, treba zaštitne gaćice
prefold – pelena od pamučnog “tetra” materijala (ili nekog drugog materijala), presavijena i sašivena u nekoliko slojeva, kopča se snappy kopčom, treba zaštitne gaćice
tetra pelena – četvrtasta porubljena pelena od “tetra” materijala, slaže se raznim tehnikama, a kopča snappy kopčom, treba zaštitne gaćice
all in one (AIO) – sve u jednom – bilo koja vrsta pelene koja ima zašiven nepropusni sloj izvana ili unutar slojeva pelene, ne treba zaštitne gaćice, ali brže promoči od klasičnih s odvojenim gaćicama
pocket AIO – pelena sa džepom za uložak i našivenim zaštitnim nepropusnim slojem, sve u jednom, s tim da se uložak može vaditi
fitted AIO – pelena s ušivenim uloškom i našivenim zaštitnim nepropusnim slojem, sve u jednom
all in 2 (AI2) – pelena s PUL-om izvana u koji se umeće samo odvojiv uložak

izvana ili unutar slojeva pelene, ne treba zaštitne gaćice, ali brže promoči od klasičnih s odvojenim gaćicama
pocket AIO – pelena sa džepom za uložak i našivenim zaštitnim nepropusnim slojem, sve u jednom, s tim da se uložak može vaditi
fitted AIO – pelena s ušivenim uloškom i našivenim zaštitnim nepropusnim slojem, sve u jednom
all in 2 (AI2) – pelena s PUL-om izvana u koji se umeće samo odvojiv uložak

Picture

Najpopularniji odabir je navodno all in 2 sa fotografije, jer se uložak jednostavno otkopča i opere.

ČUVANJE PELENA PRIJE PRANJA
Prljave pelene čuvajte u poklopljenoj kanti na suhom ili uronjene u vodu. Odvajanje stolice s pelene možete pojednostaviti korištenjem jednokratnih biorazgradivih predložaka koje možete baciti zajedno sa stolicom. Dok na suhom čekaju pranje, pelene se mogu pošpricati blagom mješavinom vode i eteričnog ulja čajevca koji ima antibakterijsko djelovanje. Da biste smanjili mrlje, pokakanu pelenu isperite što prije pod mlazom vode u zahodsku školjku i onda je stavite u kantu. Ako primjenjujete suhu metodu, produžujete vijek trajanja pelene zbog manjeg oštećivanja tkanine. S druge strane, držanje pelena u vodi smanjuje mrlje na njima. U vodu je dobro staviti malo octa ili ulje čajevca za dezinfekciju te smanjenje neugodnih mirisa, a vodu bi trebalo promijeniti svakih dva dana.

PRANJE
Možete koristiti deterdžent koji inače koristite, ali u manjoj količini (trećina količine preporučene na omotu deterdženta, tj. 50 – 100 g onoga u prašku). Pretjerano korištenje deterdženta potrebno je izbjegavati jer:

  • postoji mogućnost da se pelene ne isperu dobro, a deterdžent može iritirati kožu;
  • pelene mogu postati tvrde, a može se pojaviti i neugodan miris zbog kombinacije zaostalog praška u peleni i mokraće;
  • smanjuje vijek trajanja pelena.

Uz smanjenu količinu deterdženta, dobro je upotrijebiti deterdžente koje su povoljniji za okoliš, dakle bez fosfata, ili deterdžente na prirodnoj bazi. U slučaju da djetetova koža reagira na pelenu, uzrok može biti upravo deterdžent – isprobajte drugu vrstu ili smanjite količinu.
Preporučena temperatura pranja je 60°C. Pri toj temperaturi bit će uništene bakterije i gljivice, a pelene će biti dobro oprane. Pranje na toj temperaturi također je povoljnije za okoliš. Pranje na 90°C nepotrebno troši energiju, vrijeme i novac.
Nemojte koristiti omekšivač ni izbjeljivače. Omekšivač jako smanjuje moć upijanja pelene i može štetiti koži djeteta. Umjesto omekšivača, ako su pelene tvrde, stavlja se žlica alkoholnog octa u pretinac za omekšivač. Pelene neće mirisati po octu! Dodavanjem nekoliko kapi lavandina ulja u pretinac za omekšivač, pelene poprimaju ugodan prirodni miris.

Zaštitne gaćice možete prati zajedno s pelenama, ali preporučujemo da to radite rijetko. Njih je bolje prati na 40°C (i to ne pri svakom prematanju) jer im se na taj način produljuje vijek trajanja.

SUŠENJE
Oprane pelene sušite na zraku ili u sušilici na srednje vrućem programu. 
Sušenjem na zraku značajno smanjujete potrošnju energije i količinu otpuštenog CO2 u okoliš!
Glačanje nije potrebno!

(izvor o čuvanje, pranje, sušenje: platnenepelene.info)

GDJE KUPITI PLATNENE PELENE? (BIH, HR, SRBIJA)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s