ZAŠTO JE PLASTIKA TOLIKI PROBLEM?

Zero Waste (Nula Otpada)

Plastika je materijal koji je omogućio napredak čovječanstva u raznim poljima, i zahvalni smo joj na tome. Ali ne pričamo o jednokratnoj plastici koju koristimo samo zato jer smo lijeni i naviknuti, ta jednokratna plastika nas je počela gušiti i postavila nam je razne prepreke od kojih je neke nemoguće preskočiti, ugrožava naše zdravlje, okoliš i životinje.

1. Plastika je materijal koji se većinom koristi za proizvodnju stvari koje ćete iskoristiti jednom i baciti, a u okolišu će ostati zauvijek.
2.  Toksini iz plastike ulaze u našu hranu i piće, zatim u naš krvotok i izazivaju razne zdravstvene probleme.  
Vrste plastike, njihova upotreba i utjecaj na zdravlje:


Polivinilklorid
Pakiranja hrane, prozirna folija, ambalaže higijenskih proizvoda, kozmetika, tkanine, pločice, dječije dude, tuš zavjese, igračke, vodovodne cijevi, crijeva za vodu, automobilska oprema, bazeni na napuhavanje
Izaziva rak, urođene mane, genetske promjene, kronični bronhitis, čireve, bolesti kože, gluhoću, sljepoću, lošu probavu i disfunkcije jetre.

Ftalati
Vinil, emulzijske boje, obuća, tinta za printanje, dječije igračke, ambalaže prehrambenih proizvoda, vinil podovi, vrećice za davanje krvi i infuziju i jako puno drugih proizvoda koji se koriste u bolnicama kao što su cjevčice, bočice, inekcije.
Ometa rad štitnjače, vezano je s astmom, poremećenim razvojem reproduktivnih organa, izaziva rak, urođene mane, smanjuje broj spermija, izaziva i neplodnost i endometriozu, oslabljuje imunološki sustav.

Polikarbonati i Bisfenoli
Plastične boce
Jako male količine mogu izazvati rak, oslabiti imunološki sustav, ubrzati pubertet, izazvati dijabetis, debljanje i hormonalne promjene.

Polistiren
Ambalaže mesa, mlijeka, sira, spužvama, plastičnim ambalažama za hranu u ugostiteljstvu, pakiranja grickalica, audio kazete, CD kutije, plastično posuđe, građevinska izolacija, predmeti na napuhavanje, plastične posude, zidne pločice, boje, tacne, jednokratne čaše za kavu, igračke.
Može iritirati oči, grlo, nos te izazvati vrtoglavicu i mučninu. Odlazi u krvotok i nastanjuje se u masnim tkivima. Ljudima koji rade u firmama gdje se proizvodi prijete oboljenja od raka limfnih čvorova i hematopoetskih matičnih stanica.

Polietilen
Plastične boce za vodu i gazirana pića, tepih vlakna, gume za žvakanje, žličice za kavu i plastične čaše, ambalaže hrane i folije, vruće zapakirani proizvodi, kuhinjsko posuđe, plastične vrećice, bočice za umake, igračke.
Kancerogeni.

Poliester
Posteljine, odjeća, jednokratne pelene, pakiranja hrane, tamponi, tkanine za namještaj
Izazivaju upale dišnog sustava, iritacije očiju i akutne osipe i upale kože.

Urea-formaldehid
Šperploče, Iverice, građevinski  materijal. tkanine
Formaldehid je kancerogeni pokazalo se da uzrokuje oštećenja ploda i genetske promjene. Udisanje formaldehida može uzrokovati kašalj, oticanje grla, suzne oči, probleme s disanjem, glavobolje, osip, umor.

Poliuretanska pjena
Jastuci, madraci, nadmadraciBronhitis, kašalj, problemi s kožom i očima. Može osloboditi toluen diizocijanat koji može uzrokovati ozbiljne plućne probleme.

Akril
Odjeća, deke, tepisi od akrilnih vlakana, ljepila, kontaktne leće, proteze, voskovi za pod, oprema za pripremu hrane, boje, jednokratne pelene.
Može uzrokovati poteškoće s disanjem, povraćanje, proljev, mučninu, slabost, glavobolju i umor.

Tetrafluoretilen
Ne-ljepljivi premaz na posuđu, glačalima za odjeću, poklopcima daski za glačanje, vodovodima i alatima.
Može iritirati oči, nos i grlo i može uzrokovati poteškoće s disanjem.

3. Plastika zagađuje vodu i na sebe veže druge toksične stvari koje skupa s plastikom čine zagađenje još opasnije po ljudsko zdravlje.
4. Proizvodnja plastike zahtjeva mnogo novca, kao i čišćenje okoliša od iste. Taj novac bi mogao biti uložen za mnoge stvari koje su prijeko potrebne u nerazvijenim državama, ali umjesto toga troši se nepotrebno zbog –  plastike.
5. Kada kupujemo jednokratne proizvode bacamo novce, jer to moramo kupovati iznova, neke stvari čak i svako par dana a sve na kraju završi u smeću!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s