Zero Waste (Nula Otpada)

JESU LI TAMPONI I JEDNOKRATNI ULOŠCI DOISTA REVOLUCIJA ZA ŽENE?

Svaki mjesec htjeli ili ne prisiljeni smo kupovati higijenske uloške ili tampone no sretni smo jer ih možemo kupiti na svakom koraku i ne moramo smišljati rješenja kao što su žene kroz povijest morale.
Lako rješenje možda i nije tako korisno za nas kao što mislimo, ako brinete o svojem zdravlju tjelovježbom i pravilnom prehranom mogli bi ste se zapitati i o utjecaju jednokratnih uložaka i tampona na vaše zdravlje. Tamponi su obično napravljeni od pamuka, rajona, poliestera, polietilena, polipropilena i vlakana. Osim pamuka svi ostali materijali nisu razgradivi i zagađuju naš okoliš preko 500 godina, a zbog velike potražnje za pamukom ni on nije više 100% čist jer se pri proizvodnji koriste pesticidi. Firme koje proizvode tampone u velikoj većini koriste jeftini pamuk tretiran pesticidima jer ionako koriste sve navedene štetne materijale pa jedan ne čini razliku. U uloške se još dodaju i tekućine za mirise koje sadrže razne kemijske spojeve koji mogu izazvati akutne upale kože pa čak i neplodnost.Neudobnosti jednokratnog uloška

Svaka žena zna o čemu pričam, ponekad je dovoljno samo par minuta da se uložak odljepi ili iskrivi, brzo se napuni i često ostavlja mrlje na hlačama koje su noćna mora ako ste u javnosti. Noćne uloške ujutru jedva možete odljepiti, a o promjeni oblika i neugodnom osjećaju da ne pričamo. Tamponi su skroz druga priča i ozbiljnije brige jer u nekim slučajevima mogu zaglaviti ili izazvati sindrom toksičnog šoka. A ni oni nisu baš najudobniji.

Sporo upijanje, dobro ili ne?

Jedna stvar koju proizvođači dječijih pelena i jednokratnih uložaka vole promovirati je sporo upijanje, tako da ulošci i dječije pelene mogu podnjeti više tekućine, ali samim tim znači da ćete uložak rjeđe mjenjati i duže ostaviti na sebi. Tako možete izazvati iritaciju kože, ili čak bakterijske upale, uložak bi trebalo mjenjati češće a ne rjeđe, a to nećete postići ako vaš uložak ima čarobnu moć upijanja satima.

Tamponi i sindrom toksičnog šoka

Konvencionalni jednokratni menstrualni proizvodi su izbijeljeni, a taj proces stvara kemijski dioksin, koji je povezan s usporavanjem imunološkog sustava, reproduktivnim problemima i rakom. Tamponi mogu ostaviti mikroskopska vlakna u vaginalnom tkivu, uzrokujući sitne rezove i stvarajući plodno tlo za bakterije koje uzrokuju sindrom toksičnog šoka (TSS), što može biti smrtonosno. Apsorpcija tampona također uzrokuje manje ozbiljne, ali vrlo neugodne probleme, uznemirujući prirodnu pH ravnotežu vagine i isušujući je, što dovodi do nelagode, svrbeža, osipa i infekcija.

Utjecaj jednokratnih tampona i uložaka na okoliš

S obzirom da je 90% materijala u ulošcima i tamponima plastika, u okolišu će ostati preko 500 godina, nadživit će vas i vaše potomke.
Tamponi i ulošci se ne mogu reciklirati, jer, eto – prekirveni su krvlju.
Ostavljeni su u zemlji ili zalutali u vode, priroda im ne može ništa.
To su dakle proizvodi stvoreni da se koriste jednom, i traju 5 stoljeća.
Nisu bas ni ugodni ni zdravi, funkcionalnost im nije jača strana mada mi nepromišljeno smatramo da je. Kada bi prestali koristiti tampone i jednokratne uloške, smanjili bi veliku količinu otpada i puno učinili za okoliš. Jedna osoba može učiniti mnogo, nemojte se podcjenjivati.

Mjesečna potrošnja novca

Istraživanja kažu da žene tokom života potroše u prosjeku 11,000 tampona ili jednokratnih uložaka.
Pakiranje uložaka od 20 komada možete naći za 20kn,
što znači 1 uložak = 1 kn.
11,000 uložaka = 11,000kn. 

Priča je ista kao i sa svakim jednokratnim proizvodom, bacate novce. Kupujete, kupujete i kupujete iznova jer možete koristiti samo jedan put. Postoje alternative kao što su platneni ulošci, menstrualne čašice, menstrualne gaćice. Inovatori diljem svijeta se trude ponuditi ženama bolji i zdraviji izbor koji ima jednaku jednostavnost kao i jednokratne stvari jer razumiju da je današnji način života ubrzan i da pored brda lakih rješenja rijetko tko želi teško. Dajte šansu i drugim proizvodima koliko god nevjerovatno vam zvučali. 

Picture

Višekratni mekani ulošci, spremiš ih u kozmetičku torbicu ili košaru s poklopcem, kada menstruacija završi sve ih ubaciš u perilicu rublja na 60C, i koristiš iznova.

Picture

fotografija i kreatorica: Arijana Molly Hadzic

Picture

​Gdje kupiti platnene uloške?

https://www.facebook.com/ArtesanaKreativniStudio (BIH)

https://www.facebook.com/mollyplatnenepelene (HR, BIH)

http://cokiloki.rs/kategorija/menstrualni-ulosci (SRBIJA)

https://dajdaj.com/sr/51-za-mame (SRBIJA)

https://www.etsy.com/search?q=CLOTH%20PADS (IZ CIJELOG SVIJETA)

Kupovanjem ovih proizvoda podržavate ljude koji rade od kuće, kod njih usput možete kupiti i višekratne blaznice za lice, wet bag za čuvanje prljavih uložaka prije pranja i ako imate bebu pelene i covere.  Cijena uloška je otprilike 12-18 kn.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s