10 načina za iskoristiti plastiku koju već posjedujete bez bacanja

Zero Waste (Nula Otpada)

Ako kupite drvenu četkicu samo zato što ste odlučili živjeti zero waste lifestyle, a stara plastična četkica mogla još potrajati onda činite grešku. To vrijedi za sve proizvode/stvari, ako pak želite maknuti plastiku iz svog doma iz zdravstvenih razloga, nikako nemojte sve bacati, ono što baš morate baciti i nema nikakvu svrhu, reciklirajte, ostalo možda možete iskoristiti van kuhinje i kupaonice. Evo nekoliko primjera;

1. Od plastičnih kutija možete napravite organizatore.
Ovisno čime se bavite vjerovatno imate razne sitne djelove koje inače gubite, u svojoj radnoj prostoriji organizirajte sve sitnice u kutije tako da ih imate na mjestu. Možete spremati i dokumente i račune u kutije, kao i nakit, sitni alat, punjače itd.

2. Plastične kante ili duboke posude možete koristiti da skupljalju vodu od tuširanja
Dok se tuširate možete postaviti posudu blizu mjesta gdje voda pada, i tu vodu možete iskoristiti za zaljevanje biljaka ili ribanje kuće, ako je sunčan dan možete oprati i automobil 😀

3. Plastične posude iz kuhinje možete koristiti za skupljanje otpadaka iz kuhinje koje ćete odnijeti u kompost kasnije
Kada spremate jela u kuhinji uvijek se skupi otpataka hrane, kora od krumpira, banane, tikvice, luka itd. Postavite jednu ili dvije posude na odgovarajuće mjesto u kuhinji i otpatke ubacujte unutra, na kraju dana ili kada se napuni odnesi u kompost, ispraznite, operite, i tako opet.

4. Ponesite plastične kutijice iz kuhinje na posao
Ako na poslu imate kuhinju ili prostor gdje svi jedete skupa, ostavite posudice tu drugima na korištenje, možda će netko u to spremiti ostatke od toga dana i ponijeti doma.

5. Plastične vrećice koristite dok god možete
Ako imate pun dom plastičnih vrećica koristite ih iznova kao i pletene, mada se one znaju lako uništiti dok god se to ne dogodi neka vam posluže. Npr. male vrećice za voće i povrće iskoristite svaki put kada idete u trgovinu. Sjetite se ponijeti ih sa sobom tako da ne morate uzimati nove.

6. Od plastičnih boca napravite nešto kreativno ili ih nosite na reciklažu
Internet je prepun ideja kako prenamijeniti plastične proizvode, osobito boce, na pinterestu i googlu možete pronaći jako puno ideja, pa ako ste kreativni, pokušajte nešto. Ako ne, plastične boce možete koristiti ljeti da hladite hranu i piće na dugoj vožnji, zamrznite vodu u boce i voila. Nakon što ih odlučite izbjegavati, u nedostatku ideja sve koje već posjedujete uvijek možete odnijeti na reciklažu i povrat novca za ambalažu.

7. Spremajte hranu svojih kućnih ljubimaca, ili njihove igračke u plastične kutije.

8. Posadite cvijeće
U stare plastične posude možete posaditi cvijeće, ako ste kreativni možete ih dekorirati za još bolji izgled. U stare ambalaže od šampona možete presađivati cvijeće, pogotovo ako se radi o manjim grančicama.

9. Plastične igračke? Poklonite vrtiću ili siromašnoj djeci!

10. Plastične četkice za zube mogu poslužiti kao četka za čišćenje!

Svi navedeni primjeri gore su pod pretpostavkom da ne želite korisiti plastiku blizu hrane i pića, jer je opće poznato koliko plastika sadrži toksina i koliko ih završi u našem organizmu kada plastika dolazi u dodir s onim što unosimo u sebe, ako vas pak to ne smeta, onda možete nastaviti koristiti svu plastiku kao i dosad, dok god bude moguće koristiti. Zero waste je lifestlye kojim odlučujemo da nećemo više kupovati plastične ambalaže, osobito jednokratne, koliko god je to moguće, ali nitko nije rekao da ne možemo koristiti one koje već imamo, naprotiv, to bi bilo ispravno i ekološki.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s